科研交流
您的位置>> 首 页 > 科研交流 > 学术交流 > 正文
学术交流

数学学院、所2019年系列学术活动(第197场):唐年胜 教授 云南大学

发表于: 2019-11-08 13:53  点击:

报告题目:Feature screening in ultrahigh dimensional partially linear models with missing responses at random

报 告 人:唐年胜 教授 云南大学

报告时间:20191110日上午910-1010

报告地点:数学楼第二报告厅

报告摘要:

This paper proposes a new feature screening procedure in ultrahigh-dimensional partially linear models with missing responses at random for longitudinal data based on the profile marginal kernel-assisted estimating equations imputation technique. The proposed feature screening procedure has three key merits. First, it is computationally efficient, and can be used to screen significant covariates in the presence of missing responses. Second, it does not require estimating respondent probability and is robust to the misspecification of respondent probability models. Third, the univariate kernel smoothing method is adopted to estimate nonparametric functions, and is employed to impute estimating equations with missing responses at random, which avoids the well-known “curse of dimensionality”. The ranking consistency property and the sure screening property are shown under some regularity conditions. Simulation studies are conducted to investigate the finite sample performance of the proposed screening procedure. An example is used to illustrate the proposed procedure.

报告人简介:

唐年胜,云南大学二级教授、数学与统计学院院长、博士生导师。2007年入选教育部新世纪优秀人才支持计划;2012年获国家杰出青年科学基金、“云南省中青年学术和技术带头人”称号;2013年入选教育部“长江学者”奖励计划特聘教授、享受省政府特殊津贴;2014年获云南省有突出贡献优秀专业技术人才二等奖、入选云南省首批“云岭学者”和“省委联系专家”;2015年入选云南省高等学校教学名师、云南省科技领军人才、国家百千万人才工程,获“国家有突出贡献中青年专家”荣誉称号;201612月当选为Elected ISI Member(国际统计学会推选会员);2016年享受国务院政府特殊津贴;2017年当选国际泛华统计学会“Board of Directors”;2018年获ICSA Outstanding Service Award。在国内外学术刊物发表论文153余篇,其中SCI检索121篇。曾获“霍英东教育基金会第九届高等院校青年教师奖”,云南省自然科学二等奖2项、三等奖1项;国家统计局全国统计科研优秀成果二等奖6项。