科研交流
您的位置>> 首 页 > 科研交流 > 学术交流 > 正文
学术交流

数学学院、所2019年系列学术活动(第146场):Caucher Birkar 英国剑桥大学教授

发表于: 2019-08-22 08:36  点击:

报告题目:A Gentle Introduction to Algebraic Geometry

报 告 人:Caucher Birkar 英国剑桥大学教授

报告时间:2019-08-29 14:3015:30

报告地点:数学楼第二报告厅

报告摘要:

This talk is a gentle introduction to some basic notions of algebraic geometry, a central field of mathematics with connections to many other parts of mathematics and also physics, etc. As the name suggests, algebraic geometry is a mixture of algebra and geometry. It all starts with solving polynomial equations but soon leads to considering the shapes of these equations which provides a way for our intuition to guide us through the world of abstract equations.

报告人简介:

Caucher Birkar,英国剑桥大学教授,师从美国约翰霍普金斯大学Shokurov教授,从事代数几何中双有理几何学的研究。与CasciniHacon McKernan的合作工作中,分类了一般型代数簇,这项工作是双有理代数几何领域的重大突破。2006年,他获得了英国 Leverhulme奖。2016年,他获得美国数学会Moore研究论文奖。2016年,Birkar独立解决了关于法诺代数簇的重要猜想BAB猜想。由于在BAB猜想以及他在双有理代数几何中的重要贡献,他于2018年获得了数学界最高奖项——菲尔兹奖(Fields Medal)。